Sauna en zweten

Zweten is voor de mens de belangrijkste manier om zijn lichaamstemperatuur constant te houden. Zouden wij door middel van het afgeven en verdampen van zweet de overtollige warmte niet kwijt kunnen, dan zou er in zeer korte tijd hoge koorts ontstaan. Gebruik makend van de natuurwet dat voor verdampen warmte nodig is, en dat wij deze warmte aan de huid kunnen onttrekken. weet de mens zijn temperatuur constant te houden.

 In het menselijk lichaam komt constant warmte vrij. Dat is niet alleen het geval bij inspannende arbeid. maar bij iedere activiteit: bij de constante opbouw en afbraak van cellen; het functioneren van het zenuwstelsel: het instandhouden van de bloedsomloop. Er is geen moment dat het lichaam niet actief is en er geen warmte vrijkomt. Omdat de lichaamstemperatuur constant rond de 37 graden moet liggen, wordt de overtollige warmte, vooral via de bloedstroom, naar de huid afgevoerd. En in die huid, ingebed tussen de weefselcellen, zitten de talloze zweetklieren. Volwassen mensen hebben er ongeveer twee miljoen!

 Even een paar moeilijke woorden gebruiken: De Holocriene zweetklieren komen overal in de huid voor en zorgen vooral voor de warmteregulatie. Dan zijn er ook nog zgn. Apocriene zweetklieren die verantwoordelijk zijn voor het zweten op bepaalde plaatsen, zoals de oksels en de liezen. Onaangename zweetlucht op die plaatsen wordt veroorzaakt doordat de in het zweet voorkomende stoffen door bacteriën worden omgezet.

 In de sauna is het zweet bijna uitsluitend afkomstig van de Holocriene klieren. Dit zweet bestaat voor praktisch honderd procent uit water, met daarin opgelost een aantal zouten. Knoflookgebruik is voor of tijdens het saunabad af te raden. Het stinkt en Uw mede saunagasten kunnen zich er aan storen.

 Het saunabad blijkt een zeer gunstige invloed te hebben op de mate waarin men kan zweten. De zweetklieren en daarmee het warmteregulatiesysteem van het lichaam worden in de sauna onder exceptionele omstandigheden getraind. Veel mensen, die voor het eerst in de sauna komen kunnen niet zo goed zweten. terwijl ze merken. dat als ze vaker komen, het zweet met straaltjes langs hun lichaam gutst. Vooral voor (nier)dialysepatiënten is sauna aan te bevelen vanwege het hoge vochtverlies!

 Ter afsluiting van het saunabad is het wel nodig om de zweetproductie met een goede afkoeling te onderbreken. Anders blijft men veel te lang nazweten. met het risico van kouvatten. Ook om deze reden is bij een rondje sauna de afkoeling minstens zo belangrijk als het verblijf in de cabine.  

 Bron: NSV


Contact

Sauna Franeker
Vliet 12
8801 VP
Franeker

Email: info@saunafraneker.nl

Telefoon: 0517 396504
Route