Sauna en leeftijd

In principe kunnen we over dit onderwerp heel kort zijn: wie de luiers is ontgroeid, hoeft een saunabezoek om leeftijdsredenen niet te laten!

Dat kinderen het minder lang vol houden in een saunacabine is een ander verhaal. Dat heeft niets met leeftijd te maken maar alles met het huidoppervlak en het gewicht van de kleine mens. In verhouding tot volwassenen heeft een kind van beiden minder.

Een saunacabine is heet en zo'n 95 procent van die warmte ervaar je via je huidoppervlak. De overige vijf procent adem je in. Je transpiratievermogen wordt bepaald door de grootte van je huidoppervlak en door de inhoud van je lichaam, je gewicht dus. Maar transpireren is tevens een vorm van afkoeling. En dan wordt opeens heel duidelijk waarom kinderen het over het algemeen minder lang volhouden. Want hoe groter je huidoppervlak des te meer afkoeling je krijgt. Je gewicht speelt tijdens je verblijf in de saunacabine een rol bij het opnemen van warmte. De inhoud van je lichaam is prima in staat om warmte te absorberen. Dus hoe meer je daar van hebt des te langer je over het algemeen kunt blijven zitten. En als je met deze factor rekent zullen niet alleen kinderen maar bijvoorbeeld ook magere mensen eerder de afkoeling van buiten opzoeken. Belangrijk is wel dat je even in de gaten houdt dat je kind niet al te lang in het ijskoude dompelbad blijft zitten. 

Behalve dat de sauna ook voor kinderen heel leuk kan zijn, heeft zo'n bezoek ook een gunstige uitwerking op een lastig verschijnsel als jeugdpuistjes. Doordat het lichaam aan sterk wisselende temperaturen wordt blootgesteld, en de huid een optimale reiniging ondergaat, kan een regelmatig saunabezoek een vernietigen-de uitwerking hebben op die irritante pukkels. 

Wist je trouwens dat de meeste sauna's in Nederland speciale familiedagen hebben ingesteld? Kinderen vinden het nu eenmaal leuk om leeftijdsgenootjes te ontmoeten en waarom dan niet in de sauna. Informeer eens bij de sauna die je zelf bezoekt. 

We hebben het nu over de jonge leeftijdsgroep gehad, maar ook over oudere mensen is wel iets te vertellen. De menopauze is bijvoorbeeld een periode die zowel bij mannen als bij vrouwen voor wat klachten kan zorgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een bezoek aan de sauna een prima uitwerking heeft op het hormoonstelsel. De verandering van hormoonwerking heeft trouwens ook een grote invloed op de huid. Het transpireren in de saunacabine is een goede manier om bijvoorbeeld uitdroging tegen te gaan en de conditie van je huid op peil te houden. Vooral op oudere leeftijd gaat dit een rol spelen en een bezoek aan de sauna kan je dus ook om die reden van dienst zijn. Mocht je het gevoel hebben dat je huid wat "trekt" doe er dan wat crème op. Het heeft niet met uitdroging te maken, zoals misschien wel eens door niet-saunakenners wordt beweerd, maar meer met een tijdelijk te kort aan talg (vet). 

Bron: NSV

 


Contact

Sauna Franeker
Vliet 12
8801 VP
Franeker

Email: info@saunafraneker.nl

Telefoon: 0517 396504
Route